Afschaffing slavernij
Land / gebied: Mauritius
Soort: Nationale feestdag
Mauritius Afschaffing slavernijCommemoration of the Abolition of Slavery. Jaarlijks op 1 februari een nationale feestdag op Mauritius. Na het invoeren van de Engelse 'Slavery Abolition Act' werd vanaf 1833 geleidelijk de slavernij in het gehele Britse Rijk afgeschaft. In Mauritius gebeurde dit op 1 februari 1835 en werden ca. 20.000 slaven bevrijd.

Officiële plechtigheden vinden op deze dag plaats op het schiereiland (en berg) Le Morne Brabant in de uiterste zuidwestelijke punt van het eiland.

Le Morne was in de 18e en begin 19e eeuw een toevluchtsoord voor gevluchte slaven, de marrons. Ze vormden in de grotten en op de top van Le Morne kleine leefgemeenschappen, beschermd door de geïsoleerde, beboste en bijna ontoegankelijke kliffen. De schuilplaatsen en verhalen over de marrons hebben Le Morne gemaakt tot een symbool van de vrijheidsstrijd van de slaven, hun lijden en hun offer. Mauritius werd ook wel de 'Marron Republiek' genoemd vanwege het grote aantal ontsnapte slaven dat op deze plek leefde.

Na de afschaffing van de slavernij reisde een politie-expeditie naar het eiland om hen te informeren. Het doel van de expeditie werd verkeerd begrepen door de slaven en een groot aantal sprong van de rotsen af. Sindsdien wordt deze datum gebruikt als de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van de slavernij.

In 1598 werd het destijds onbewoonde eiland in de Indische Oceaan gekoloniseerd door Nederland. Het werd vernoemd naar stadhouder Maurits graaf van Nassau, de latere prins van Oranje. De eerste slaven werden naar Mauritius gebracht om voor de Nederlanders te werken op de suikerrietplantages. De meesten waren afkomstig van het westelijk gelegen Madagaskar. Ze werden slecht behandeld en de slaven die daartegen in opstand kwamen, werden zwaar gestraft. Toen Nederland het eiland een eeuw later verliet werd het een Franse kolonie.

In 1810 werd Mauritius door de Britten veroverd. Toen op 1 februari 1835 de slavernij werd afgeschaft bestond ongeveer 70% van de bevolking uit slaven. De afschaffing was een belangrijk moment in de geschiedenis en de ontwikkeling van het land en wordt jaarlijks met een officiële feestdag gevierd.

Een feestdag in Mauritius.