Wereld Feesten Almanak


Arafa
Datum:
31 augustus 2017
20 augustus 2018
Arafa

Datum: donderdag 31 augustus 2017
Land / gebied: Wereld
Religie: Islam
Islam 9 Dhu 'l-Hijja. Op de negende dag van de maand Dhu 'l-Hijja (bedevaartsmaand) is de dag van Arafa, een grote, belangrijke dag voor de moslims op hadj (bedevaart naar Mekka). Immers, het verblijven op Arafa behoort tot de pilaren van de hadj en dient dus verricht te worden en is zelfs de belangrijkste pilaar van de hadj.

De profeet Mohamed heeft over het verblijven op Arafa gezegd: "De hadj is Arafa."

Deze dag is de negende dag van Dhu 'l-Hijja en de pelgrims vertrekken op deze dag naar Arafa met het opkomen van de zon. Ze verblijven hier tot zonsondergang en vermeerderen hun smeekbeden op deze dag, want de profeet Mohammed heeft gezegd: "Er is geen dag waarop Allah meer dienaren van het hellevuur bevrijdt dan op de dag van Arafa. Hij komt nabij en prijst hen bij de engelen, zeggende: Wat verlangen deze (mensen)?"

Een bijzonder dag voor degenen die de hadj verrichten, maar ook voor degenen die niet op hadj zijn, is deze dag bijzonder. Het is onder andere een dag waarop je aanspraak kunt maken op de vergeving van zonden van het afgelopen jaar en het komende jaar. Wat een gigantische beloning is dat. Het is door de profeet Mohammed dan ook aangeraden om deze dag vastend door te brengen: "Met het vasten op de dag van Arafa hoop ik dat Allah de zonden vergeeft van het voorgaande jaar en het komende jaar."

Ook zouden moslims op deze dag goede daden moeten vermeerderen, zoals het verrichten van extra gebeden, smeekbeden en andere goede daden. De dag van Arafa valt immers binnen de eerste tien dagen van Dhu 'l-Hijja waarover de profeet Mohammed zei: "Er zijn geen dagen waarop de goede daden meer geliefd zijn door Allah dan deze tien dagen."

Een feestdag in Libië, Saoedi-Arabië.

Zie ook

Actueel