Wereld Feesten Almanak


Arafa
Datum:
31 augustus 2017
20 augustus 2018
Arafa

Datum: donderdag 31 augustus 2017
Land / gebied: Wereld
Religie: Islam
Islam Op de negende dag van de maand Dhul-Hijjah is de dag van Arafa, een grote, belangrijke dag voor de moslims op Hadj. Immers, het verblijven op Arafa behoort tot de pilaren van de Hadj en dient dus verricht te worden en is zelfs de belangrijkste pilaar van de Hadj. De Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) heeft over het verblijven op Arafa gezegd: "De Hadj is Arafa."

Deze dag is de negende dag van Dhoel-Hijjah en de pelgrims vertrekken op deze dag naar Arafa met het opkomen van de zon. Ze verblijven hier tot zonsondergang en vermeerderen hun smeekbeden op deze dag, want de Profeet (Allah’s vrede en zegeningen zij met hem) heeft gezegd: "Er is geen dag waarop Allah meer dienaren van het Hellevuur bevrijdt dan op de dag van Arafa. Hij komt nabij en prijst hen bij de engelen, zeggende: Wat verlangen deze (mensen)?"

Een bijzonder dag voor degenen die de hadj verrichten, maar ook voor degenen die niet op hadj zijn, is deze dag bijzonder. Het is onder andere een dag waarop je aanspraak kunt maken op de vergeving van zonden van het afgelopen jaar en het komende jaar. Wat een gigantische beloning is dat. Het is ons door de Profeet (Allah’s vrede en zegeningen zij met hem) dan ook aangeraden om deze dag vastend door te brengen: "Met het vasten op de dag van Arafa hoop ik dat Allah de zonden vergeeft van het voorgaande jaar en het komende jaar."

Ook zouden wij op deze dag goede daden moeten vermeerden, zoals het verrichten van extra gebeden, smeekbeden en andere goede daden. De dag van Arafa valt immers binnen de eerste tien dagen van Dhul-Hijjah waarover de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) zei: "Er zijn geen dagen waarop de goede daden meer geliefd zijn door Allah dan deze tien dagen."

Een feestdag in Libië, Saoedi-Arabië.

Zie ook

Actueel