Beloken Pasen
Land / gebied: Wereld (Christenen)
Religie: Christendom
Christendom Ook: Barmhartigheidszondag. De eerste zondag na Pasen - in 2024 is dat op zondag 7 april - wordt 'Beloken Pasen' genoemd. Het betekent dat de paasweek (het Paasoctaaf) wordt afgesloten. Het Paasoctaaf zijn de eerste acht dagen (octaaf) van de paastijd. Deze lopen van Paaszondag tot de zondag na Pasen. Deze acht dagen worden allemaal gevierd als hoogfeesten. Met 'Beloken Pasen' wordt de vreugde van Pasen afgesloten: de kerk gaat over tot de orde van de dag.

"Beloken" is het voltooid deelwoord van "beluiken" (het tegenovergestelde van "ontluiken") en betekent "afgesloten".

De Latijnse naam van 'Beloken Pasen' is 'Dominica in albis' (zondag in witte kleren). De paus draagt op deze dag speciale witte koorkledij en in Duitsland wordt 'Beloken Pasen' daarom 'Witte Zondag' (Weißer Sonntag) genoemd. Vroeger, toen de kerk nog in het Latijn las, waren de eerste woorden van de mis op deze zondag: "Quasi modo geniti infantes..." (Als pasgeboren baby's...). Daarom werd deze zondag toen 'Quasimodo-zondag' genoemd.

In 2000 riep paus Johannes Paulus II deze dag uit tot 'Zondag van de Goddelijke Barmhartigheid'. Op 'Barmhartigheidszondag' wordt gevierd dat God iedere zondaar die berouw heeft zal vergeven.

In de Orthodoxe Kerk is deze dag bekend als 'Thomaszondag'. In het Engels als 'Divine Mercy Sunday' / 'Low Sunday'.