Boekenweek
Land / gebied: Nederland
Nederland De Boekenweek is een jaarlijks terugkerend landelijk evenement van tien dagen in maart ter promotie van het Nederlandstalige boek. Tijdens deze week geven participerende boekwinkels bij besteding van € 15,00 aan Nederlandstalige boeken het Boekenweekgeschenk cadeau.

In de Boekenweek staat literaire (non-) fictie centraal. Elke Boekenweek heeft een thema. Dit thema vestigt de aandacht op een bepaald segment en nieuwe uitgaven van het boekenaanbod. Uitgevers kunnen op deze manier aandacht vragen voor 'oud fonds'. Boekwinkels en bibliotheken haken hierop in met het samenstellen van een assortiment en het organiseren van activiteiten rond het thema. Het thema biedt de media een aanknopingspunt om te berichten over de Boekenweek en alle activiteiten daaromheen.

De eerste Boekenweek werd gehouden in 1932. Sinds 2002 is NS hoofdsponsor van de Boekenweek. Het is inmiddels een bijzondere traditie van de NS geworden dat het Boekenweekgeschenk goed is voor gratis reizen op de laatste zondag van de Boekenweek.

Boekenbal
Aan de vooravond van de Boekenweek vindt het traditionele Boekenbal plaats in de Stadsschouwburg te Amsterdam. Op dit exclusieve feest viert schrijvend en uitgevend Nederland het begin van de Boekenweek.

Boekenweekgeschenk
Het meest gezichtsbepalende element van de Boekenweek is het Boekenweekgeschenk, waarvoor ieder jaar een literair auteur een novelle schrijft. Lezers krijgen het boek tijdens de Boekenweek cadeau bij aankoop van ten minste € 15,00 aan Nederlandstalige boeken.

Boekenweekessay
Ieder jaar wordt een auteur uitgenodigd een essay te schrijven over het thema van de Boekenweek. Het Boekenweekessay is in de Boekenweek voor € 3,75 verkrijgbaar in de boekwinkel.

Een feestdag in Nederland.