Wereld Feesten Almanak


Boekenweek
Datum:
12 t/m 20 maart 2016
4 t/m 12 maart 2017


Boekenweek

Datum: zaterdag 4 t/m zondag 12 maart 2017
Land / gebied: Nederland
Nederland De 81ste Boekenweek vindt plaats van zaterdag 12 t/m zondag 20 maart 2016. Esther Gerritsen (Nijmegen, 1972) schrijft het Boekenweekgeschenk 2016.

Het Boekenbal voor genodigden, de officiële opening van de Boekenweek, vindt plaats op vrijdagavond 11 maart 2016. Lezers hebben hun eigen bal: het Boekenbal voor Lezers, dat traditioneel op de laatste zaterdag van de Boekenweek wordt gehouden. Het Boekenbal voor Lezers vindt in 2016 plaats in Nijmegen op zaterdagavond 19 maart.

In de Boekenweek staat literaire (non-) fictie centraal. Elke Boekenweek heeft een thema. Dit thema vestigt de aandacht op een bepaald segment en nieuwe uitgaven van het boekenaanbod. Uitgevers kunnen op deze manier aandacht vragen voor 'oud fonds'. Boekwinkels en bibliotheken haken hierop in met het samenstellen van een assortiment en het organiseren van activiteiten rond het thema. Het thema biedt de media een aanknopingspunt om te berichten over de Boekenweek en alle activiteiten daaromheen.

De eerste Boekenweek werd gehouden in 1932. Sinds 2002 is NS hoofdsponsor van de Boekenweek. Het is inmiddels een bijzondere traditie van de NS geworden dat het Boekenweekgeschenk goed is voor gratis reizen op de zondag van de Boekenweek.

Boekenbal
Aan de vooravond van de Boekenweek vindt het traditionele Boekenbal plaats. Op dit exclusieve feest viert schrijvend en uitgevend Nederland het begin van de Boekenweek.

Boekenweekgeschenk
Het meest gezichtsbepalende element van de Boekenweek is het Boekenweekgeschenk, waarvoor ieder jaar een literair auteur een novelle schrijft. Lezers krijgen het boek tijdens de Boekenweek cadeau bij aankoop van ten minste € 12,50 aan Nederlandstalige boeken.

Boekenweekessay
Ieder jaar wordt een auteur uitgenodigd een essay te schrijven over het thema van de Boekenweek. Het Boekenweekessay is in de Boekenweek voor € 2,50 verkrijgbaar in de boekwinkel.

Zie ook

Meer informatie (externe link)


Een feestdag in Nederland.