Boganda Day
Land / gebied: Centraal-Afrikaanse Republiek
Soort: Constitutioneel
Centraal-Afrikaanse Republiek Herdenking van de sterfdag van Barthélemy Boganda, die de eerste president van de Centraal-Afrikaanse Republiek zou worden. Nationale feestdag.

Boganda DayBathélemy Boganda (1910 - 29 maart 1959) was een staatsman uit de Centraal-Afrikaanse Republiek. Boganda was de medeoprichter van de MESAN (Mouvement d'Évolution Sociale de l'Afrique Noire), die de emancipatie van de Afrikanen in de toenmalige Franse kolonie Oubangui-Chari (de huidige Centraal-Afrikaanse Republiek) nastreefde.

Hij studeerde aan het seminarie en werd in 1939 tot rooms-katholiek priester gewijd. Van 1939 tot 1949 was hij werkzaam bij diverse missieposten. In 1949 werd hij van zijn pastorale taken ontheven en trouwde met een blanke Franse, hetgeen in die dagen tot een relletje leidde.

In 1958 won de MESAN de verkiezingen in de kolonie Oubangui-Chari en werd de kolonie een autonome staat onder de naam Centraal-Afrikaanse Republiek met Boganda als premier.

Zijn huwelijk was slecht en in 1959 dacht hij erover om weer priester te worden. Op 29 maart 1959 kwam hij bij een vliegtuigongeluk om het leven. Zijn neef David Dacko volgde hem op als minister-president. In 1960 zou hij de eerste president van de Centraal-Afrikaanse Republiek worden.

Een feestdag in de Centraal-Afrikaanse Republiek.