Bretzelsonndeg
Land / gebied: Luxemburg
Soort: Folkloristisch, Traditioneel
Luxemburg Volksfeest in Luxemburg op de vierde zondag van de vastentijd (Veertigdagentijd), drie weken voor Pasen.

Op Bretzelsonndeg - oftewel 'Pretzel Zondag' - geven jongens aan hun geliefden mooi versierd gebak in de vorm van een pretzel (een krakeling in de vorm van een knoop).

Bretzelsonndeg
Wanneer een meisje de jongen leuk vindt, geeft ze hem een gekleurd ei op Paaszondag en gaat ze met hem in het park wandelen. Als de pretzel groot is, geeft het meisje ook een groot ei (bijvoorbeeld een chocolade-ei gevuld met bonbons); als de pretzel klein is, geeft ze ook een klein ei terug.

In schrikkeljaren wordt het pretzel-gebruik omgewisseld; de meisjes geven gebak op Bretzelsonndeg en de jongens eieren op Paaszondag.

Ook echtparen en ouderen doen mee aan het uitwisselen van gebak en eieren.

Ook: Bratzelsonndeg, Bretzelesonndeg.