Dag van de Helden
Land / gebied: Congo
Soort: Nationale feestdag
Congo Fête des Héros Nationaux / Dag van Nationale Helden. Twee officiële vrije dagen in de Democratische Republiek Congo ter ere van Laurent Kabila (16 januari) en Patrice Lumumba (17 januari). Kibala en Lumumba zijn beiden nationale helden van Congo.

Laurent-Désiré Kabila was van 1997 tot 2001 president van Congo. Op 16 januari 2001 kwam hij tijdens een mislukte staatsgreep om het leven. Hij werd neergeschoten in zijn kantoor in het Palais de Marbre. Zijn zoon, Joseph Kabila, volgde hem op en heeft deze feestdag in het leven geroepen. Open dag in het Palais de Marbre om het kantoor te bezichtigen waar hij werd vermoord.

Patrice Emery Lumumba (1925 - 1961) was onafhankelijkheidsleider en werd in juli 1960 de eerste democratisch verkozen premier van de Republiek Congo. Slechts twee weken later werd Lumumba's regering afgezet door een staatsgreep. Hij werd gevangengenomen en op 17 januari 1961 door een vuurpeloton geëxecuteerd. Er wordt beweerd dat deze moord werd uitgevoerd met de hulp van (een) buitenlandse regering(en). In 1966 uitgeroepen tot 'nationale held' door de regering van Mobutu. Verschillende evenementen worden georganiseerd, waaronder een kranslegging en een religieuze ceremonie. Op initiatief van Kabila werd deze dag werd in 1997 een wettelijke feestdag.

Een feestdag in Congo.