Internationale Dag van de Lusofonie
Land / gebied: Internationaal
Jaarlijks is 5 mei de 'Internationale Dag van de Portugese Taal en Cultuur' (Dia da Língua Portuguesa e da Cultura). In het leven geroepen door de Comunidade de Países de Língua Portuguesa (CPLP).

De CPLP werd opgericht op 17 juli 1996 door zeven landen: Brazilië, Angola, Guinee-Bissau, Mozambique, Portugal, Kaapverdië en Sao Tomé en Principe. In deze landen is Portugees de officiële taal. Later kwamen Oost-Timor (2002) en Equatoriaal Guinea (2014) er nog bij.

Ook: Lusophone Culture Day (Dia da Cultura Lusófon).

Lusophonia (ook: lusofonie) is de officiële naam voor het Portugeestalige Gemenebest. De term is afgeleid van Lusus, de mythische aartsvader van de Lusitaniërs, de Romeinse naam voor het Portugese volk.

Met meer dan 200 miljoen sprekers is het Portugees een van de belangrijkste wereldtalen. Behalve in Portugal is Portugees de officiële taal of één van de officiële talen van Brazilië, Angola, Mozambique, Guinee-Bissau, Kaapverdië, Sao Tomé en Principe, Volksrepubliek China (Macau) en Oost-Timor.

Al deze landen zijn verenigd in de Comunidade dos Países da Língua Portuguesa (CPLP), de Gemeenschap van Portugeestalige landen, wier hoofdzetel zich bevindt in Lissabon. Hoofddoel van de CPLP is het behoud van de Portugese taal en het stimuleren van democratische en economische ontwikkeling van de aangesloten landen door onderlinge samenwerking.

In 2006 organiseerde de CPLP voor het eerst de Lusophone Spelen in Macau, het voormalige Portugese protectoraat in China.

Deze dag is vergelijkbaar met de Internationale Dag van de Francofonie (voormalige Franse kolonies) en de Commonwealth Day (voormalige Britse kolonies).

Een feestdag in Angola, Brazilië, Equatoriaal Guinea, Guinee-Bissau, Kaapverdië, Mauritius, Mozambique, Oost-Timor, Portugal, Sao Tomé en Principe, Senegal.