Dag van de Martelaren
Land / gebied: Angola
Soort: Nationale feestdag
Angola In Angola wordt op 4 januari de opstand tegen de Portugezen herdacht tijdens de 'Dag van de Martelaren' (Jour des Martyrs de la Répression). Een nationale feestdag, waarop er politieke, culturele en sportieve activiteiten plaatsvinden.

Deze dag markeert het begin van de opstand tegen de Portugese koloniale bezetting van bijna 500 jaar (1482-1975). Een belangrijk keerpunt in de geschiedenis van de emancipatie van het Angolese volk.

In 1482 werd Angola door Portugal gekolonialiseerd. De strijd van het Angolese volk tegen de Portugezen begon met een opstand van boeren die voor het nationale katoenbedrijf in Baixa de Cassanje werkten. Ze eisten betere arbeids- en levensomstandigheden, vrijstelling van belastingen en een einde aan gedwongen arbeid. Portugal besloot de opstand op gewelddadige wijze te onderdrukken door napalmbommen af te werpen op de dorpen van de opstandige boeren. Daarbij kwamen tienduizenden mannen, vrouwen en Angolese kinderen om het leven.

Deze gebeurtenis was het begin van een guerrilla-oorlog tussen Portugal en de bevrijdingslegers van MPLA (Volksbeweging voor de Bevrijding van Angola) en NFLA (Nationaal Bevrijdingsfront voor Angola). Vijftien jaar later - na de 'Anjerrevolutie' in 1974 in Portugal - kwam er pas een einde aan de gewapende strijd.

Een feestdag in Angola.