Dag van de Republiek
Land / gebied: San Marino
Soort: Nationale feestdag
San Marino Stichting van San Marino, jaarlijks op 3 september. Festa di San Marino e di Fondazione della Repubblica. Dit is de 'Nationale Dag' van het land.

San Marino is de oudste nog bestaande staat en constitutionele republiek van de wereld. Volgens de legende werd San Marino op 3 september 301 gesticht door de heilige Marinus, die het eiland Arbe (in het huidige Kroatië) verliet. Hij ontvluchtte in 275 de vervolgingen van christenen door Diocletianus en vestigde zich in de buurt van Monte Titano, een berg in de Apennijnen. Hij bouwde daar een kerk, waardoor een kloostergemeenschap en een stad ontstonden en later een staat werd gesticht.

Er worden verschillende evenementen georganiseerd waarmee de 'Dag van de Republiek' in San Marino wordt gevierd. De dag begint met een plechtige kerkdienst, die wordt gevolgd door een processie waarbij de relikwieën van de heilige Marinus door de stad worden gedragen. 's Middags is het tijd voor vermaak en plezier.

Een feestdag in San Marino.