Dia da Liberdade
Land / gebied: Portugal
Soort: Nationale feestdag
Portugal Op 25 april wordt jaarlijks in Portugal 'Dag van de Vrijheid' (Dia da Liberdade / Dia do 25 de Abril) gevierd. Officiële nationale feestdag, waarop de Anjerrevolutie van 1974 wordt herdacht. De rode anjer (cravo vermelho) staat symbool voor deze dag.

"Anjerrevolutie" (Revolução dos Cravos) is de benaming voor de geweldloze militaire staatsgreep die op 25 april 1974 in Portugal plaatsvond. Deze opstand door militairen uit verschillende progressief linkse groeperingen maakte een eind aan het autoritaire Estado Novo-bewind dat in 1932 door António de Oliveira Salazar was gesticht. De revolutie gaf het startsein voor de parlementaire democratie in Portugal.

Deze opstand heeft de naam "Anjerrevolutie" gekregen vanwege de rode anjers waarmee de soldaten de lopen van hun wapens hadden versierd.

Dia da Liberdade
Er zijn verschillende verhalen over hoe de rode anjer het symbool van de revolutie is geworden. Het bekendst is het verhaal over de vrouw die werkzaam was in een restaurant in Lissabon. Het plan was om bloemen uit te delen aan de klanten van die dag, maar door de revolutie kon het restaurant niet open. De medewerkers werden naar huis gestuurd en mochten de bloemen meenemen. Een van de medewerksters kwam onderweg een tank tegen en vroeg toen aan de soldaat wat er aan de hand was. Hij vertelde haar dat het om een revolutie ging en vroeg haar om een sigaret, maar ze had niets anders dan de anjers. Ze gaf de soldaat een anjer die hij vervolgens in de loop van zijn geweer stak. Dit bracht haar op het idee om ook de rest van de anjers aan soldaten uit te delen.

Een feestdag in Europese Unie, Portugal.