Dag van de Stralende Beroepen
Land / gebied: Nederland
Nederland De 'Dag van de Stralende Beroepen' (World Radiography Day) wordt jaarlijks op 8 november georganiseerd.

Het is een unieke gelegenheid om het belang van medische beeldvorming en radiotherapie voor de gezondheidszorg onder de aandacht te brengen van het publiek en van scholieren. Het is een dag om stil te staan bij de waarde van medische stralingstoepassingen in de gezondheidszorg en het belang van deskundigheid van de professionals die deze technieken gebruiken voor onderzoek en behandeling.

Een korte schets van 'World Radiography Day'
Eind jaren zeventig is men in Canada gestart met de organisatie van de jaarlijkse viering en sindsdien hebben vele landen dit initiatief overgenomen. Op deze wijze wordt wereldwijd de ontdekking op 8 november 1895 van de naar prof.dr. W.C. Röntgen vernoemde straling gevierd. In Nederland is deze dag voor het eerst georganiseerd in 2004 als de 'Dag van de Stralende Beroepen'.

Waarom?
De jaarlijkse viering schenkt aandacht aan de belangrijke rol van professionals werkzaam in de medische beeldvorming en radiotherapie m.b.t. de kwaliteitszorg en veiligheid van patiënten. De beroepsgroepen zijn zich bewust van hun verantwoordelijkheid bij het werken met straling en zij profileren zich bij een breed publiek. De dag moet de bekendheid met de beroepen verhogen.

Hoe?
De beroepsgroepen stralen hun professionaliteit uit door de organisatie van nascholing, door voorlichting t.b.v. patiënten, scholieren en andere geïnteresseerden (waaronder collega's uit andere disciplines). Het is aan de diverse organisaties zelf hoe dit evenement, deze dag 'uniek' in te vullen.

Wat doe de beroepsvereniging?
De beroepsvereniging biedt ondersteuning door het beschikbaar stellen van posters, deze promotiegids, een draaiboek/planning van stappen op weg naar een succesvolle viering. Verder verzoeken wij directies en maatschappen de medewerkers van de medische beeldvorming en radiotherapie op deze bijzondere dag 'in het zonnetje te zetten'.

Waar?
De 'Dag van de Stralende Beroepen' wordt gevierd in het hele land binnen ziekenhuizen, diagnostische centra, screeningscentra, bestralingscentra en opleidingen.