Dag van de Strijdkrachten
Land / gebied: Griekenland
Soort: Militair feest, Beroependag
Griekenland Jaarlijks op 21 november. Op de Akropolis wordt de Griekse vlag gehesen en bij het graf van de onbekende soldaat wordt een krans gelegd. Valt samen met de Grieks-orthodoxe feestdag Opdracht van de Moeder Gods in de Tempel (Maria Presentatie).

Het Griekse leger bestaat uit de landmacht, de marine en de luchtmacht. Griekenland is lid van de NAVO en doet daarom ook mee met missies van de NAVO. Het leger is opgericht rond 1830 en heeft al aan veel oorlogen deelgenomen, waaronder de Eerste Wereldoorlog, de Grieks-Turkse oorlog en de Tweede Wereldoorlog.

In de Griekse oudheid was Griekenland toonaangevend op het gebied van defensie. De Grieks-Macedonische Alexander de Grote veroverde bijvoorbeeld een immens rijk. Tijdens het Byzantijnse Rijk was het Griekse leger een van de grootste ter wereld, maar de moslims veroverden uiteindelijk het gehele rijk en zo verdween het Griekse leger voor 400 jaar. Nu heeft Griekenland een vrij groot leger, onder andere omdat het lange tijd op gespannen voet leefde met Turkije.

Een feestdag in Griekenland.