Dag van de Turken
Land / gebied: Kosovo
Kosovo 23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı. De Turken in Kosovo - ook wel bekend als Kosovaarse Turken (Kosova Türkleri) zijn etnische Turken die een minderheidsgroep vormen in Kosovo. Er wordt geschat dat er ongeveer 29.000 tot 30.000 Turken in Kosovo wonen en tussen de 1 à 2 procent van de totale bevolking van het land vormen.

De stad Prizren in het zuiden van Kosovo is het historische, culturele en politieke centrum van de Kosovaarse Turkse gemeenschap.

De Turkse vestiging in Kosovo begon aan het einde van de veertiende eeuw nadat de middeleeuwse Servische staat de slag om Kosovo verloor en het gebied onder Ottomaanse heerschappij kwam. In 1912 verloor het Ottomaanse Rijk de controle over Kosovo en werd de regio onderdeel van de koninkrijken van Servië en Montenegro. De Turken werden officieel een erkende minderheid ten tijden van de Socialistische Federale Republiek Joegoslavië.

In Turkije is 23 april een nationale feestdag: 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı.

Een feestdag in Kosovo.