Europese Dag van het Slachtoffer
Land / gebied: Europa
In 1990 riep Victim Support Europe 22 februari uit tot de 'Europese Dag van het Slachtoffer' (European Day for Victims of Crime). Sindsdien wordt op deze datum uitgebreid stilgestaan bij de positie van slachtoffers. Organisaties uit heel Europa vragen aandacht voor de effecten van misdaad op slachtoffers en hun families.

In Nederland wordt o.a. door het Openbaar Ministerie, Fonds Slachtofferhulp en Slachtofferhulp Nederland tijdens deze dag extra aandacht besteed aan het verbeteren van de positie van en hulpverlening aan slachtoffers van misdrijven, rampen en ongevallen.

De 'Dag van het Slachtoffer' is ingesteld naar aanleiding van het opstellen van de Europese verklaring van de rechten van het slachtoffer en heeft elk jaar een ander thema.