Dag van het Vredesverdrag van Dayton
Land / gebied: Bosnië en Herzegovina (Servische Republiek)
Soort: Nationale feestdag
Bosnië en Herzegovina Jaarlijks op 21 november een officiële (nationale) feestdag in de Servische Republiek (Republika Srpska) op de dag waarop in 1995 de vredesonderhandelingen in Dayton (Ohio, USA) om een einde te maken aan de Bosnische Burgeroorlog succesvol werden afgesloten. Дејтонски мировни споразум дан / Dayton Peace Agreement Day / General Framework Agreement Day.

Het Vredesverdrag van Dayton is het vredesverdrag dat een einde maakte aan de Bosnische Burgeroorlog. De onderhandelingen vonden plaats tussen 1 november en 21 november 1995 op de Wright-Patterson Air Force Base bij de Amerikaanse stad Dayton. Het verdrag werd ondertekend in Parijs op 14 december 1995.

Het is een verdrag tussen de Republiek Bosnië en Herzegovina, de Republiek Kroatië en de Federale Republiek Joegoslavië (later Servië en Montenegro, in 2006 uiteengevallen in Servië en Montenegro).

Bosnië en Herzegovina is opgedeeld in twee entiteiten: de Federatie van Bosnië en Herzegovina (ook wel Moslim-Kroatische Federatie genoemd) en de Servische Republiek (Republika Srpska). De 'Dag van het Vredesverdrag van Dayton' wordt niet gevierd in de Federatie van Bosnië en Herzegovina. Die heeft met Dag van de Staat zijn eigen (nationale) feestdag op 25 november.

Een feestdag in Bosnië en Herzegovina.