Dag van de Revolutie en de Jeugd
Land / gebied: Tunesië
Soort: Nationale feestdag
Tunesië Fête de la Révolution et de la Jeunesse. Jaarlijks op 14 januari een nationale feestdag in Tunesië. Ingesteld na de Jasmijnrevolutie (Tunesische Revolutie) die begon op 18 december 2011 en eindigde op 14 januari 2012 toen president Zine El Abidine Ben Ali het land ontvluchtte.

De Jasmijnrevolutie is de benaming voor de protesten van de Tunesische bevolking tegen de hoge (jeugd)werkloosheid, de corruptie, de censuur, de hoge voedselprijzen en de politiek van president Zine El Abidine Ben Ali, volgend op de zelfverbranding van Mohammed Bouazizi op 17 december 2010. De revolutie is vernoemd naar de jasmijn, die beschouwd wordt als de nationale bloem van Tunesië.

De Jasmijnrevolutie inspireerde soortgelijke protesten in de Arabische wereld die de 'Arabische Lente' worden genoemd.

Een feestdag in Tunesië.