Dag van Navarra
Land / gebied: Spanje (Navarra)
Soort: Regionale feestdag (Heiligendag)
SpanjeChristendom De 'Dag van Navarra' (Día de Navarra) is een regionale feestdag op 3 december ter herinnering aan de sterfdag van Sint Franciscus Xaverius (San Francisco Javier), de beschermheilige van de autonome regio Navarra. De feestdag wordt verschoven naar maandag als 3 december op een zondag valt.

Dag van NavarraFranciscus Xaverius was een Spaanse jezuïeten-missionaris uit Navarra (ooit het centrum van oost-Baskisch Spanje). Hij werd geboren op 7 april 1506 in Javier, een klein dorpje in de regio Navarra in Spanje. Hij werd een jezuïetenpriester en werkte als missionaris in China, India, Indonesië en Japan. Hij stierf op 3 december 1552 in China en werd op 12 maart 1622 heilig verklaard.

Navarra is een van de zeventien autonome gemeenschappen van Spanje. Het ligt in het noorden van Spanje, ten oosten van Baskenland, ten zuiden van Frankrijk, ten noorden van La Rioja en ten westen van Aragón. Navarra is net zoals onder andere Cantabrië en Asturië zowel een autonome regio als een provincie en is dus niet zoals de meeste andere regio's onderverdeeld in provincies.

Drie december is ook de Dag van de Baskische Taal, een van de officiële talen in het noordwestelijke deel van Navarra. In Goa (India) wordt de feestdag van Sint Franciscus Xaverius ook gevierd.

Een regionale feestdag in Spanje.