Día de Duarte
Land / gebied: Dominicaanse Republiek
Soort: Nationale feestdag
Dominicaanse Republiek Día de DuarteTer herinnering aan de geboortedag van Juan Pablo Duarte (26 januari 1813) wordt jaarlijks in de Dominicaanse Republiek 'Día de Duarte' gevierd. Op deze dag wordt er onder grote publieke belangstelling een ceremonie gehouden ter ere van hem in het 'Parque de la Independencia' in de hoofdstad Santo Domingo.

'Día de Duarte' (Dag van Duarte / Duarte Day) valt jaarlijks op 26 januari, maar de officiële vrije dag wordt regelmatig verschoven naar de dichtstbijzijnde / volgende maandag ("se cambia para el lunes").

Juan Pablo Duarte (Santo Domingo, 1813 - Caracas, 1876) is naast Francisco del Rosario Sanchez en Ramón Matías Mella één van de drie "vaders des vaderlands" van de Dominicaanse Republiek.

Duarte was een van de voornaamste onafhankelijkheidsstrijders. Hij richtte samen met een groep jongeren 'La Trinitaria' op, een geheime patriottische beweging, die onafhankelijkheid van Haïti nastreefde en van de Dominicaanse Republiek een soevereine staat wilde maken. Na de Dominicaanse Onafhankelijkheidsoorlog bereikte het land in 1844 zijn onafhankelijkheid en werd Juan Pablo Duarte het presidentschap aangeboden. Hij weigerde echter en drong aan op democratische verkiezingen.

Een feestdag in de Dominicaanse Republiek.