Europese Dag tegen de Doodstraf

Datum: maandag 10 oktober 2016
Land / gebied: Europese Unie
Soort: Modern
Europese Unie De Raad van Europa heeft in 2007 besloten 10 oktober uit te roepen tot Europese dag tegen de doodstraf.

Sinds 5 jaar wordt op 10 oktober door organisaties van mensenrechten, juristen, vakbonden en lokale groepen aandacht gevraagd voor de strijd tegen de doodstraf. De Europese Commissie sluit hierbij aan en roept 10 oktober uit tot Europese dag tegen de doodstraf. Ze vindt dat iedereen, wat hij ook gedaan heeft, een menswaardige behandeling moet krijgen.

Doodstrafcijfers 2006

In 2006 werden tenminste 1591 mensen geëxecuteerd, verspreid over 25 landen. Tenminste 3866 mensen werden in 57 landen tot de dood veroordeeld. De werkelijke cijfers liggen waarschijnlijk veel hoger.

Evenals in voorgaande jaren werd in 2006 91% van alle executies uitgevoerd in zes landen: China, Iran, Pakistan, Irak, Sudan en de Verenigde Staten. Op basis van openbare gegevens die beschikbaar waren, wordt geschat dat ten minste 1010 mensen in China werden geëxecuteerd. Schattingen uit betrouwbare bronnen gaan echter richting 7500 tot 8000 mensen die ter dood werden gebracht. Iran executeerde in 2006 177 mensen, Pakistan 82, Irak en Sudan allebei ten minste 65 en in de VS werden 53 executies voltrokken. (bron: Amnesty International)

Een feestdag in Europese Unie.