Guru Arjan Dev Ji
Land / gebied: Wereld (Sikhs)
Religie: Sikhisme
Sikhisme Goeroe Arjan of Arjun dev was de vijfde van de tien goeroes van de sikhs.

Hij werd geboren op 15 april 1563 en werd benoemd tot goeroe op 1 september 1581 als op opvolger van zijn vader Goeroe Ram Das.

Arjan stelde de Goeroe Granth Sāhib op, het heilige geschrift voor sikhs. Dit boek werd bijna als God gerespecteerd en wordt behandeld als persoon.

Guru Arjan Dev JiTevens voltooide Arjan de Gouden Tempel (Harmandir Sahib of Hari Mandir) in Amritsar, het belangrijkste heiligdom voor sikhs. Onder zijn leiding werden verder de sociale hervormingen en het missionariswerk van zijn voorgangers uitgebreid.

Goeroe Arjan werd in 1606 gevangen genomen door keizer Jehangir. Arjan werd vastgebonden zittend op een hete plaat ijzer en er werd gloeiend heet zand over zijn lichaam uitgestrooid. Als zijn sterfdag wordt herdacht delen de Gurdwaras (Gebedshuizen) ijsjes en koude dranken weg om zijn lijden te herinneren.

Voordat hij stierf op 30 mei 1606 benoemde hij zijn zoon Hargobind als goeroe van de sikhs.