Guru Gobind Singh Ji
Religie: Sikhisme
Sikhisme Guru Gobind Singh JiViering door sikhs van de geboortedag van goeroe Gobind Singh. Goeroe Gobind Singh, geboren als Gobind Rai, was de tiende en laatste goeroe van de sikhs. Hij werd geboren op 22 december 1666 volgens de Gregoriaanse kalender, wat overeenkomt met 23 Poh (= 5 januari) van de Nanakshahi-kalender die sikhs hanteren voor religieuze zaken.

Guru Gobind Singh Jayanti. In sommige deelstaten van India (met name in Haryana, Jammu en Kasjmir) is dit een officiële feestdag.

Gobind Singh werd goeroe op 11 november 1675 als opvolger van zijn vader Goeroe Tegh Bahādur. Goeroe Gobind Singh richtte zich vooral op het onderwijs van sikh-principes. Gobind verloor zijn vader, moeder en alle vier zijn zonen in een godsdienstige oorlog tegen de Mughalkeizer Aurangzeb. Aragnzeb eiste dat alle sikhs zich tot de islam zouden bekeren, hetgeen tot hevig verzet van de sikhs leidde.

Een van de grootste verwezenlijkingen van Goeroe Gobind Singh was de verwezenlijking van Khālsā, het militaire broederschap van de sikhs. Hij was een intellectueel die veel talen sprak, waaronder Perzisch, Arabisch en Sanskriet, naast zijn moedertaal Punjabi. Hij stelde een religieuze wet op, schreef poëzie en was de befaamde auteur van het boek genaamd Dasam Granth ("Tiende Deel“).

Gobind Singh kondigde af dat hij de laatste menselijke goeroe zou zijn. Vanaf dat punt zou de goeroe het heilige boek, Ādi Granth, worden. Nog steeds wordt dit boek als de huidige goeroe van de sikhs gezien. Gobind Singh stierf op 7 oktober 1708 in Nānded, Mahārāshtra.

Een feestdag in India.