Guru Nanak Jayanti
Land / gebied: India (Sikhs)
Religie: Sikhisme
IndiaSikhisme Geboortedag Goeroe Nanak. Onregelmatig vanwege traditie in India (Hindoekalender). Goeroe Nanak (20 oktober 1469 - 7 mei 1539) was de stichter van het sikhisme en de eerste van tien goeroes van de sikhs.

Guru Nanak JayantiNanak werd geboren dichtbij Lahore in het huidige Pakistan. Zijn ouders waren hindoes en behoorden tot de koopvaardijkaste. Zelfs als jongen werd Nanak gefascineerd door godsdienst en zijn wens om de geheimen van het leven te onderzoeken bracht hem uiteindelijk ertoe om zijn ouderlijke huis te verlaten.

Op een ochtend, toen hij achtentwintig was, ging hij zoals gebruikelijk in de rivier en mediteerde. Men zegt dat hij drie dagen weg was. Toen hij weer verscheen, gevuld met de geest van God, zei hij: "Er zijn geen hindoes en geen moslims." Hij begon toen met zijn missionariswerk.

De traditie verklaart dat hij vier grote reizen maakte, naar alle delen van India, naar Arabië en Perzië. Hij bezocht Mekka en Bagdad. Hij hield toespraken voor hindoes, jaïnisten, boeddhisten en moslims. Hij sprak in tempels en moskeeën en bij diverse bedevaartplaatsen. Waar hij ging sprak Nanak over godsdienstige rituelen, bedevaarten, het kastesysteem, offers, de afhankelijkheid van boeken om de ware godsdienst te leren en over andere principes die zijn onderwijs bepaalden. Nooit vroeg hij zijn luisteraars om hem te volgen. Hij vroeg de moslims om ware moslims te worden en hindoes om ware hindoes te worden.

Zijn laatste reis was de belangrijkste. Hoewel zijn aanhangers nog hindoes, moslims of van andere godsdiensten waren, werden zij bekend als discipelen van de goeroe, oftewel sikhs. Dit keer begonnen zijn aanhangers naar hem te verwijzen als leraar of goeroe.

Een feestdag in India.