Heilige Gertrudis (Sint Geertruid)
Land / gebied: Wereld (Katholieken)
Soort: Heiligendag
Christendom Heilige Gertrudis (Sint Geertruid)Sint Geertruid, ook bekend als Gertrud of Gertrudis van Nijvel (en van de plaats Geertruidenberg die naar haar is vernoemd).

Gertrudis van Nijvel (626 - 17 maart 659) was een vroegmiddeleeuwse heilige en abdis. Ze groeide uit tot een van de belangrijke heiligen in het noorden van Gallië.

Als jong meisje weigerde zij het huwelijk met een rijke man en ging in het klooster dat door haar moeder in 640 was gesticht.

Haar persoon is omgeven met wonderen en verschijningen. Zij verdreef zeemonsters bij schepen. In de abdij daalde een vlammende bol op haar hoofd neer zonder haar te deren. Bij rattenplagen werd ze aangeroepen om de beesten te verdrijven. Het water dat ontsprong in de bron in een crypte van de Gertrudiskerk zou, over de akkers uitgegoten, zowel ratten als veldmuizen doen verdrijven.

Zij is op 17 maart 659 op 33-jarige leeftijd overleden en ligt begraven in het klooster van Nijvel (België).

Haar feest wordt tegenwoordig gevierd op haar sterfdag 17 maart. Een relikwie van Gertrudis wordt bewaard in de Sint-Amanduskerk te Wezeren in Vlaams-Brabant.

Jaarlijks wordt op de sterfdag van St. Gertrudis (17 maart) een bedevaartstocht naar de kapel van de Sint-Gertrudiskerk in Bergen op Zoom gehouden. De glas-in-lood-vensters geven taferelen te zien uit het leven van Sint Gertrudis. Sedert eeuwen is zij de beschermvrouwe van Bergen op Zoom. Ook Geertruidenberg is naar haar genoemd.

Patrones van pelgrims, de stervenden, reizigers, ziekenhuizen, armen, weduwen en tuinmannen. Patrones tegen muizenplagen en rattenplagen.

(Weer)spreuk

"St. Geertruid,