Stichting van Japan
Land / gebied: Japan
Soort: Nationale feestdag
Japan Foundation Day. 11 februari zou de dag geweest zijn dat de eerste keizer van Japan, Jimmu, de troon besteeg. Nationale feestdag (Kenkoku kinen no hi). Op deze dag wordt de stichting van de natie herdacht met de bedoeling de vaderlandsliefde aan te wakkeren.

Voor de Tweede Wereldoorlog was deze dag de herdenking van de legendarische eerste Japanse keizer Jinmu in 660 v. Chr. Na de oorlog verviel deze feestdag totdat in 1966 deze nationale feestdag weer op de kalender werd gezet.

Stichting van JapanKeizer Jimmu (of Jinmu) is de mythische stichter van Japan en wordt gezien als een directe afstammeling van de shinto-godin Amaterasu uit de Japanse mythologie. Het huidige Keizerlijk huis van Japan baseert het recht op de troon op haar afstamming van Jimmu.

Volgens de legende zou hij vanuit Hyuga (in zuid Kyushu) langs de kust van Kyushu en door de 'binnenlandse zee' naar centraal Japan zijn gevaren. Daar deed hij een inval, maar werd door de lokale bevolking verslagen. Hij realiseerde zich dat hij als afstammeling van de zonnegodin, niet tegen de opgaande zon in moest strijden, en rondde het schiereiland Ise voor hij een tweede aanval deed. Dit keer slaagde hij wel. Hij bouwde een paleis in de Yamato-vlakte en het volgende jaar - op 11 februari 660 v. Chr. - liet hij zich tot keizer uitroepen.

Historici kunnen niet met zekerheid zeggen of Jimmu een volledig mythologisch figuur is of toch gebaseerd op een historisch persoon. Als dat laatste het geval is, dan leefde hij in elk geval geruime tijd later dan de aangegeven periode. Deze werd waarschijnlijk gekozen omdat het bij benadering 1260 jaar (een grote kosmologische cyclus in de Chinese tijdrekening) voor de overname van de Chinese kalender in 604 valt. Om uiteindelijk juist uit te komen, hebben de eerste keizers onwaarschijnlijk lange regeerperiodes van 60 tot meer dan 100 jaar gekregen.

Een feestdag in Japan.