Wereld Feesten Almanak


Herdenking van de stichting van Japan
Datum:
jaarlijks op 11 februari
Herdenking van de stichting van Japan

Datum: zaterdag 11 februari 2017
Land / gebied: Japan
Soort: Constitutioneel
Japan Kenkoku kinen no hi. 11 februari zou de dag geweest zijn dat de eerste keizer van Japan, Jinmu, de troon besteeg. Nationale feestdag.

Herdenking van de stichting van JapanKeizer Jimmu of Jinmu is de mythische stichter van Japan en wordt gezien als een directe afstammeling van de Shintogodin Amaterasu uit de Japanse mythologie. Het huidige Keizerlijk huis van Japan baseert het recht op de troon op haar afstamming van Jimmu.

Volgens de legende zou hij vanuit Hyuga (in zuid Kyushu) langs de kust van Kyushu en door de 'binnenlandse zee' naar centraal Japan zijn gevaren. Daar deed hij een inval, maar werd door de lokale bevolking verslagen. Hij realiseerde zich dat hij als afstammeling van de zonnegodin, niet tegen de opgaande zon in moest strijden, en rondde het schiereiland Ise voor hij een tweede aanval deed. Dit keerde slaagde hij wel. Hij bouwde een paleis in de Yamato-vlakte en het volgende jaar - op 11 februari 660 v. Chr. - liet hij zich tot keizer uitroepen.

Historici kunnen niet met zekerheid zeggen of Jimmu een volledig mythologisch figuur is of toch gebaseerd op een historisch persoon. Als dat laatste het geval is, dan leefde hij in elk geval geruime tijd later dan de aangegeven periode. Deze werd waarschijnlijk gekozen omdat het bij benadering 1260 jaar (een grote kosmologische cyclus in de Chinese tijdrekening) voor de overname van de Chinese kalender in 604 valt. Om uiteindelijk juist uit te komen, hebben de eerste keizers onwaarschijnlijk lange regeerperiodes van 60 tot meer dan 100 jaar gekregen.

Een feestdag in Japan.

Zie ook

Verder lezen