Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse Volk
Land / gebied: Verenigde Naties
De Verenigde Naties hebben 29 november uitgeroepen tot de 'Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse Volk' (International Day of Solidarity with the Palestinian People). Op 29 november 1947 keurt de Algemene Vergadering van de VN resolutie 181 goed, met daarin een voorstel om het mandaatgebied Palestina in een joodse en een Arabische staat te verdelen, en Jeruzalem onder een soort internationale voogdij te plaatsen.

De joodse staat zou ongeveer 55 procent van het mandaatgebied Palestina omvatten, ondanks het feit dat de joden op dat moment maar een derde van de totale bevolking van Palestina uitmaken.De Palestijnen noemen de stichting van de staat Israël 'an-nakba', een catastrofe, omdat 418 Palestijnse dorpen van de kaart worden geveegd en meer dan 100 andere door joodse families worden ingenomen. Meer dan 700.000 Palestijnen vluchten hierdoor weg of worden met geweld verdreven.

De Palestijnse vluchtelingen vinden in de buurlanden - Libanon, Syrië, Jordanië en Egypte - opvang in vluchtelingenkampen van het UNRWA (United Relief and Works Agency) van de Verenigde Naties, waar de meeste vluchtelingen en hun nakomelingen tot op vandaag nog wonen. Momenteel zijn er ruim vier miljoen erkende Palestijnse vluchtelingen, maar door de Israëlische Wet op de Terugkeer van 1950 kunnen die nooit meer naar hun land en eigendommen terugkeren. Nochtans bevestigt de VN-resolutie 194 het recht op terugkeer van de Palestijnen naar hun land van oorsprong.