Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie
Land / gebied: Internationaal (LGBTQ+)
Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie. De 'Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie' - jaarlijks op 17 mei - is een dag waarop organisaties internationaal aandacht vragen voor het verschijnsel homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan.

De dag is ook wel bekend onder de Engelse afkorting IDAHOT (International Day Against HOmophobia and Transphobia). Tegenwoordig ook wel voluit de 'Internationale Dag tegen Homo-, Lesbo-, Bi-, Trans- en Interseksefobie' genoemd.

De datum van 17 mei is ingegeven door het feit dat op die dag in 1990 de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten, de International Classification of Diseases. Tot dan toe stond homoseksualiteit op die lijst als psychische aandoening te boek.

IDAHOT is voortgekomen uit een nationale dag tegen homofobie die de Canadese organisatie Fondation Émergence in 2003 organiseerde, toen op 1 juni. Sinds 2005 wordt de Internationale Dag tegen Homofobie ook in andere landen gevierd, steeds op 17 mei. In Nederland wordt vanaf 2009 tweejaarlijks op 17 mei de Jos Brink-prijs uitgereikt aan een persoon die zich heeft ingezet voor de homo-emancipatie.

Het verschil van IDAHOT met evenementen als de Amsterdam Gay Pride en de The Belgian Pride is dat homo-organisaties en holebi's bij die gelegenheden willen uitstralen dat ze trots zijn op hun seksuele geaardheid en zich er niet voor willen schamen, terwijl het er bij IDAHOT juist om gaat aandacht te vragen voor het verschijnsel homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan.

Enigszins vergelijkbaar is Paarse Vrijdag, die in Nederland op de tweede vrijdag van december plaatsvindt en waarop onder meer op scholen paarse kleding wordt gedragen als statement tegen homofobie.