Internationale Dag van de Migranten
Land / gebied: Verenigde Naties
De Verenigde Naties hebben 18 december uitgeroepen tot 'Internationale Dag van de Migranten' (International Migrants Day). Op 18 december 1990 werd in de Verenigde Naties de Internationale Conventie voor de Bescherming van de Rechten van Arbeidsmigranten en hun gezin aangenomen.

In 1997 begonnen Filipijnse en andere Aziatische migrantenorganisaties 18 december te vieren en te promoten als de 'International Day of Solidarity with Migrants'. Er werd voor deze dag gekozen omdat op 18 december 1990 in de VN de 'Internationale Conventie over de Bescherming van de Rechten van alle Arbeidsmigranten en Leden van hun Familie' werd aangenomen.

Voortgaand op dit initiatief begon "December 18" - met de steun van Migrant Rights International en het Steering Committee for the Global Campaign for Ratification of the International Convention on Migrants' Rights en vele andere organisaties - op het einde van 1999 met een online campagne voor de officiële toewijzing door de VN van de 'Internationale Dag van de Migranten'. Deze werd uiteindelijk uitgeroepen op 4 december 2000.

De VN verklaring van de 'Internationale Dag van de Migranten' is een belangrijke stap, die een aanknopingspunt voor protest biedt aan iedereen over de hele wereld die begaan is met de bescherming van migranten. De VN nodigde alle lidstaten, intergouvernementele en non-gouvernementele organisaties uit, om deze dag te vieren door de verspreiding van informatie over mensenrechten en fundamentele vrijheden van migranten, het delen van ervaringen, en het ondernemen van actie ter ondersteuning van de bescherming van migranten te stimuleren.

Maar het is ook eerst en vooral een mogelijkheid om de bijdragen die door miljoenen migranten aan economieën en het welzijn van de gast- en thuislanden geleverd worden te erkennen, en het respect voor hun basis mensenrechten te promoten.