Wereld Feesten Almanak

Internationale Herdenkingsdag van de Slachtoffers van Slavernij en de trans-Atlantische Slavenhandel
Land / gebied: Verenigde Naties
Jaarlijks op 25 maart worden op deze door de Verenigde Naties in 2007 ingestelde dag de slachtoffers van slavernij en slavenhandel herdacht. Het is ook een dag om het bewustzijn over de gevaren van racisme en vooroordelen te vergroten.

Gedurende vierhonderd jaar werden ruim 17 miljoen mannen, vrouwen en kinderen slachtoffer van slavernij. Tegenwoordig wordt die periode gezien als de 'grootste misdaad tegen de mensenrechten in de geschiedenis'. Nederland is hier mede verantwoordelijk voor.

Bij het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York staat een herdenkingsmonument, getiteld 'The Ark of Return'.

Officieel heet deze dag: 'International Day of Remembrance of Slavery Victims and the Transatlantic Slave Trade'