Wereld Roma Dag
Land / gebied: Wereld
Internationale Roma Dag (International Romani Day). De 'Wereld Roma Dag' (jaarlijks op 8 april) is een van de weinige vieringen die de Roma-bevolking heeft. Vanaf 1990 is het een internationale gebeurtenis.

Op 8 april 1970 was er in Londen een van de eerste internationale congressen van de Roma. De 'Wereld Roma Dag' is in 1990 in Warschau uitgeroepen tijdens het vierde congres.

De Roma zijn een van oorsprong nomadisch volk. Vooral op de Balkan en in westelijk Anatolië trekken nog Roma-volkeren rond. In andere delen van de wereld is hun nomadische levenswijze al geruime tijd verboden en leven zij vaak in woonwagenkampen. De bekendste Roma-groep in Europa zijn de Sinti.

Racistische uitingen en vervolgingen van Roma komen al eeuwenlang voor, met name in Oost-Europa. In de Tweede Wereldoorlog werden mensen van deze bevolkingsgroep - net als de Joden - genadeloos vervolgd. Naar schatting werden tussen de 400.000 en 500.000 Roma uit vele Europese landen vermoord. Discriminatie van Roma komt heden ten dage nog steeds voor, ook in Nederland.

Een feestdag in Kosovo.