Jeugd- en Sportdag (Herdenking van Atatürk)
Land / gebied: Turkije
Soort: Nationale feestdag
Turkije Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı. Jaarlijks op 19 mei. In Turkije wordt ieder jaar op 19 mei de Jeugd- en Sportdag gevierd. Op deze dag wordt ook herdacht dat Mustafa Kemal Atatürk op 19 mei 1919 vanuit Samsun de onafhankelijkheidsoorlog begon.

Op 19 mei wordt er uitbundige feesten georganiseerd waar de jeugd centraal staat. In grote stadions worden de mooiste figuren gevormd door verschillende groepen jongens en meisjes van diverse scholen. Daarnaast staat ook het sporten centraal.

Mustafa Kemal Atatürk realiseerde zich dat de toekomst van Turkije in handen lag van de jeugd. Ook was Mustafa Kemal ervan overtuigd dat een goede gezondheid belangrijk is om succesvol te kunnen zijn: "Voor zware mentale activiteit is een fysiek sterk lichaam nodig," en sport was een goed middel om dit te bereiken en te behouden.

Atatürk hield van de jeugd, hij vertrouwde op ze en schroomde het niet om de toekomst van Turkije aan hen toe te vertrouwen. Tijdens het overdragen van deze belangrijke taak, sprak hij de volgende woorden uit: "Beste Turkse jeugd! Jouw eerste taak is om op te komen voor de onafhankelijke Turkse republiek en deze te beschermen. Dit is de belangrijkste eis voor het kunnen blijven bestaan in het heden en de toekomst. Deze taak is jouw meest waardevolle bron van vertrouwen."

Ieder jaar wordt 19 mei groots gevierd door het vertonen van activiteiten die met sport te maken hebben. 19 mei wordt vanaf 1981 ook gevierd als een herdenking aan Atatürk. Dit omdat hij eens de woorden: "Ik ben op 19 mei geboren," uit heeft gesproken.

Op 19 mei 1919 luidde Mustafa Kemal Atatürk de bevrijdingsoorlog in, nadat hij na een geheime en gevaarlijke boottocht vanaf Istanboel voet aan wal zette in de haven van Samsun. Al snel heeft hij de bevolking in Anatolië gemobiliseerd. De Turkse bevrijdingsoorlog duurde tot 1922. Een deel van de verloren gebieden werd herwonnen. Op 29 oktober 1923 heeft Atatürk de Turkse republiek uitgeroepen. Dit wordt jaarlijks gevierd met de Dag van de Republiek.

De sterfdag van Mustafa Kemal Atatürk wordt jaarlijks herdacht op 10 november.

Een feestdag in Cyprus, Turkije.