Jongensdag / Dag van het Kind
Land / gebied: Japan
Japan Tango no sekku / kodomo no hi. Oorspronkelijk alleen een feest voor jongens en hoewel het nu ook voor meisjes is bedoeld, is het nog steeds voornamelijk een jongensfeest. Nationale feestdag.

Jongensdag / Dag van het KindHet is sinds de Tweede Wereldoorlog een officiële feestdag.

In de tuinen wapperen de gekleurde "koi-no-bori" of karpers om de hoop uit te drukken dat de zonen die daar wonen net zo sterk en levenslustig zullen zijn als karpers en ze zullen opgroeien tot echte mannen.

Binnen staan als samoerai geklede poppen opgesteld (gogatsu-ningyô) of bijv. samoeraihelmen (kabuto).

Valt in de "Golden week". De zeven dagen van 29 april t/m 5 mei noemt men Golden week. Op 29 april heeft iedereen vrij (Midori no hi) en sommigen ook op 1 mei, hoewel dit geen nationale feestdag is. Vanaf 3 mei (of eerder als een weekend er voor zit) breekt een periode aan van meestal 5 dagen (afhankelijk van een aansluitend weekend), maar tegenwoordig sluit een groot aantal bedrijven een hele week of 10 dagen, ook weer afhankelijk van de aansluitende weekenden. Deze week behoort, met Nieuwjaar en het O-Bon festival tot de drie drukste perioden in Japan omdat iedereen dan vrij heeft en veelal op reis gaat.

De uit het Engels afgeleide term "Golden week" wordt zo ook in Japan gebruikt. Men spreekt dan van: "Gooruden uiku".

Een feestdag in Japan, Zuid-Korea.