Kasjmir Dag
Land / gebied: Pakistan
Soort: Nationale feestdag
Pakistan 'Kasjmir Dag' is een officiële feestdag in Pakistan die sinds 1990 op 5 februari wordt gevierd. Op deze dag staat het geven van politieke (en sympathieke) steun aan de separatisten die strijden tegen de Indiase bezetting van Kasjmir centraal. Ook bekend als 'Dag van Solidariteit met Kasjmir'.

Jammu en Kasjmir is een gebied in het noordelijk gedeelte van het Indische subcontinent en was tot 1947 een prinselijke staat in de Britse Raj (Brits-Indië). Na de onafhankelijkheid van India en Pakistan begon er een conflict over de heerschappij van Jammu en Kasjmir.

Kasjmir Dag
Nog altijd is de regio Kasjmir verdeeld tussen Pakistan (een autonoom administratief grondgebied) en India (de deelstaat Jammu en Kasjmir). Zowel Pakistan als India claimen het hele grondgebied en er zijn ten minste drie oorlogen en verschillende protesten en incidenten geweest. Het conflict in Kasjmir is nog altijd niet opgelost en zal waarschijnlijk ook in de nabije toekomst niet worden opgelost.

Een feestdag in Pakistan.