Klausjagen
Land / gebied: Zwitserland (Küssnacht)
Soort: Traditioneel (Processie)
Zwitserland Klausjagen'Klausjagen' is een traditioneel Zwitsers festival dat jaarlijks op 5 december (de vooravond van Sint Nicolaas) in Küssnacht in het kanton Schwyz wordt gehouden. Het festival bestaat uit een processie met ruim 1500 deelnemers en duurt tot diep in de nacht.

Kenmerkend zijn de enorme hoge papieren hoeden (zgn. 'Iffelen') die lijken op een kruising van een mijter en glas in lood. De binnenkant van de hoeden wordt verlicht door kaarsen. Het festival wordt jaarlijks door tienduizenden mensen bezocht.

De processie heeft zijn oorsprong in heidense tradities waarbij gejaagd wordt op wilde geesten. 'Klausjagen' betekent letterlijk 'Sinterklaas-jacht'. De vroegste vorm van 'Klausjagen' bestond uit veel onrust en lawaai. De kerk probeerde deze traditie in te perken en in 1732 werd het officieel verboden. Het lukte echter niet om het feest definitief te onderdrukken.

Klausjagen
In de late negentiende eeuw werd het gebruik gekerstend en verscheen de mijter van een bisschop in de processie. In de jaren '20 werd de nog altijd vrij ruige processie een beetje tammer gemaakt door een comité van dorpelingen die de moderne en goed georganiseerde parade creëerden. Sinds 1928 is de St. Nicholas Sociëteit verantwoordelijk voor het voortzetten van de traditie.

De processie bestaat uit zes fasen:
  • Eerst komen mannen die met twee handen met lange zwepen slaan.

• Klausjagen
  • Als tweede komen mannen die "Iffelen" (of "Infuln") dragen. Dat zijn enorme papieren hoeden die lijken op een kruising van een mijter en glas in lood. De binnenkant van de hoeden wordt verlicht door kaarsen. De hoeden zijn wel twee meter hoog.

• Klausjagen
  • Achter hen loopt Sinterklaas (Samichlaus) met vier bedienden in zwarte kleding en hoeden (bekend als Schmutzlis) die koekjes uitdelen.

• Klausjagen
  • Daarna komt een brassband die traditionele Klaus-liedjes speelt.
  • Daarna loopt een grote groep die trycheln (grote bellen, koebellen) luiden.

• Klausjagen
  • Als laatste wordt de processie gevormd door mannen die op koehoorns (vergelijkbaar met een midwinterhoorn) blazen.

• Deelnemers en publiek gaan na de processie feestvieren in de lokale cafés.

Een feestdag in Zwitserland.