Wereld Feesten Almanak


Kronings Herdenkingsdag
Datum:
jaarlijks op 5 mei
Kronings Herdenkingsdag

Datum: vrijdag 5 mei 2017
Land / gebied: Thailand
Thailand Op 5 mei 1950 wordt Rama IX tot koning van Thailand gekroond. Hij is momenteel de langst zittende monarch ter wereld.

Phra Chaoyuhua Bhumibol Adulyadej, beter bekend als Rama IX of koning Bhumibol de Grote (spreek uit: 'Boemipon'), is de 9e koning van de Chakri dynastie in Thailand.

Nadat zijn broer, Ananda Mahidol, dood was gevonden in zijn slaapkamer werd prins Bhumibol Adulyadej op 9 juni 1946 benoemd tot koning van Thailand. Hij keerde echter eerst terug naar Zwitserland om zijn studie in rechten en politiek af te ronden. Hij trouwde op 28 april 1950 met Mom Rajawongse Sirikit Kitiyakara en een paar dagen later, op 5 mei 1950, werd hij tot koning gekroond.

Hij werd geboren op 5 december 1927 in Cambridge, Massachusetts, Verenigde Staten als de zoon van prins Mahidol Adulyadej (prins van Songkhla, zoon van koning Rama V) en prinses Somdej Phra Sri Nakarindhara. Na de dood van zijn vader in 1929 verbleef hij een groot gedeelte van zijn jeugd in Zwitserland en zou daar zijn studie volgen.

Op 5 mei 1987 kreeg hij de eretitel de Grote toebedeeld, sinds 2 juli 1988 is hij de langst heersende koning in de Thaise geschiedenis, en sinds 23 mei 2000 de oudste koning die Thailand ooit heeft gehad. Sinds 2000 is hij ook de langstzittende monarch in de wereld.

Een feestdag in Thailand.

Zie ook

Actueel