Wereld Feesten Almanak


Kumbh Mela
Datum:
21 mei 2016
Kumbh Mela

Datum:
Land / gebied: India (Hindoes)
Soort: Religieus (Bedevaart)
Religie: Hindoeïsme
IndiaHindoeïsme Het begin van Kumbh Mela (het feest der kruiken). Kumbh Mela is een zes weken durende bedevaart die eens in de twaalf jaar plaatsvindt op vier belangrijke locaties in India. Gedurende deze grootste bedevaart ter wereld nemen miljoenen hindoes een heilig bad om hun zonden weg te wassen.

Afwisselend wordt het feest om de drie jaar in Haridwar, Allahabad, Ujjain en in Nasik georganiseerd.

 • 2007: Kumbh Mela Allahabad
  (3 januari - 26 februari 2007)
  * 19 januari

 • 2010: Kumbh Mela Haridwar
  (maart - april 2010)
  * 14 april

 • 2013: Maha Kumbh Mela Allahabad
  (27 januari - 25 februari 2013)
  * 10 februari

 • 2015: Kumbh Mela Nasik
  (15 augustus - 13 september 2015)
  * 13 september

 • 2016: Kumbh Mela Ujjain
  (22 april - 21 mei 2016)
  * 21 mei
* belangrijkste dag om een heilig bad te nemen

Kumbh MelaDe Kumbh Mela is een feest voor hindoes dat zes weken duurt. Het is een enorm feest, met als hoogtepunt het rituele bad in de rivier, waaraan je dus hooguit één keer in je leven kunt deelnemen en om vergeving van al je zonden kunt vragen. Elke avond, na zonsondergang, wordt 'aarti of the Ganga' uitgevoerd, een bijzondere, feestelijke ceremonie met vele lichten.

Het Kumbh Mela festival is gebaseerd op een hindoeïstische legende over een heilige vruchtendrank waarvan een druppel genoeg was om onsterfelijkheid te verwerven. De legende vertelt dat de kruik van Amrit werd verborgen door Devtas, nadat die was opgegraven uit Sagar Manthan. Dezelfde kruik werd meegenomen naar andere plekken, o.a. Allahabad, Uljain en Nasik. Tijdens de worsteling met Asuras brak deze kruik, waarbij er heilig water (amrit) werd gemorst. Vanaf die tijd zijn deze plekken heilig en de Kumbh Mela wordt in deze deze steden omstebeurt elke drie jaar gehouden.

Allahabad 2007

Kumbh MelaAfwisselend wordt het feest om de drie jaar in Harwar, Allahabad, Ujjain en in Nasik georganiseerd. In januari en febrauri 2007 vond het plaats in Allahabad.

In die periode namen dertig miljoen mensen (volgens sommigen zelfs 70 miljoen) een bad bij de stad Allahabad in het noorden van India, zo'n 650 kilometer ten zuidoosten van New Dehli, op de plaats waar de rivieren Ganges en Yamuna samenvloeien.

De eerste dag van de bedevaart is het Paush Poornima (3 januari 2007); de volle maan van de maand Pausch (december - januari) is een van de belangrijkste dagen om het heilige bad te nemen.

Organisatie van het festival 2007

Miljoenen gelovigen en buitenlandse toeristen trokken naar het festivalterrein aan de Ganges. De wegen naar Allahabad zaten voortdurend verstopt. Er was voor voetgangers éénrichtingsverkeer ingevoerd. Er stonden 35 tijdelijke energiecentrales en 20.000 toiletten. Wonder boven wonder zijn er weinig grote problemen geweest. De politie had wel de handen vol om al te opdringerige fotografen die foto's wilden maken van de heilige mannen, die naakt en gewapend met speren het water in renden, een beetje op afstand te houden.

Video: Nederlands verslag van Kumbh Mela 2001 (MindLift TV).


Verder lezen

Zie ook

Meer informatie (externe link)


Een feestdag in India.