Wereld Feesten Almanak


Kumbh Mela
Datum:
Kumbh Mela

Datum:
Land / gebied: India (Hindoes)
Soort: Religieus (Bedevaart)
Religie: Hindoeïsme
IndiaHindoeïsme Het begin van Kumbh Mela (het feest der kruiken). Kumbh Mela is een zes weken durende bedevaart die eens in de twaalf jaar plaatsvindt op vier belangrijke locaties in India. Gedurende deze grootste bedevaart ter wereld nemen miljoenen hindoes een heilig bad om hun zonden weg te wassen.

Afwisselend wordt het feest om de drie jaar in Haridwar, Allahabad, Ujjain en in Nasik georganiseerd.

Kumbh MelaDe Kumbh Mela is een feest voor hindoes dat zes weken duurt. Het is een enorm feest, met als hoogtepunt het rituele bad in de rivier, waaraan je dus hooguit één keer in je leven kunt deelnemen en om vergeving van al je zonden kunt vragen. Elke avond, na zonsondergang, wordt 'aarti of the Ganga' uitgevoerd, een bijzondere, feestelijke ceremonie met vele lichten.

Het Kumbh Mela festival is gebaseerd op een hindoeïstische legende over een heilige vruchtendrank waarvan een druppel genoeg was om onsterfelijkheid te verwerven. De legende vertelt dat de kruik van Amrit werd verborgen door Devtas, nadat die was opgegraven uit Sagar Manthan. Dezelfde kruik werd meegenomen naar andere plekken, o.a. Allahabad, Uljain en Nasik. Tijdens de worsteling met Asuras brak deze kruik, waarbij er heilig water (amrit) werd gemorst. Vanaf die tijd zijn deze plekken heilig en de Kumbh Mela wordt in deze deze steden omstebeurt elke drie jaar gehouden.

Een feestdag in India.

Zie ook

Verder lezen

Meer informatie (externe link)

Actueel