La Ruta Maya
Land / gebied: Belize
Soort: Folkloristisch (Sportwedstrijd, Ludiek feest)
Belize La Ruta MayaBegin maart vindt jaarlijks (sinds 1998) het vierdaagse evenement 'La Ruta Maya Belize River Challenge' plaats. Honderden kanovaarders peddelen over de rivier de Belize van San Ignacio in het binnenland naar Belize City aan de kust.

De nalatenschap van de oude Mayacultuur wordt hiermee herdacht, geëerd en gevierd. De rivier was voor de Maya's belangrijk om goederen te vervoeren en te verhandelen.

La Ruta Maya
'La Ruta Maya' is de langste kanorace van Midden-Amerika. Roeiers vanuit de hele wereld (professionals en amateurs) gaan de uitdaging aan om de ruim 280 km van de Belize af te varen. In vier dagen moeten de deelnemers verraderlijke stroomversnellingen en harde winden doorstaan.

Dag 1: San Ignacio -> Banana Bank
Dag 2: Banana Bank -> Double Head Cabbage
Dag 3: Double Head Cabbage -> Burrell Boom
Dag 4: Burrell Boom -> Belize City

's Morgens vroeg (om ca. 7 uur) wordt er gestart. Op de eerste dag wordt er vertrokken vanaf 'Hawkesworth Bridge' in het centrum van San Ignacio. Gefinisht wordt er onder de 'Swing Bridge' in Belize City.

Het 'kanoweekend' is een van de grootste publieke en toeristische attracties van het land. De laatste dag (maandag) valt samen met National Heroes and Benefactors Day (een officiële vrije dag).

Dit jaarlijkse evenement verenigt de grote verscheidenheid aan culturen in Belize.

Een sportwedstrijd in Belize.