Laetare (Halfvasten)
Land / gebied: Wereld (Christenen)
Religie: Christendom
Christendom Laetare (Latijn voor Verheug U) of Halfvasten is de vierde zondag in de Veertigdagentijd, een periode van bezinning in het christendom. Op deze zondag wordt gevierd dat de vastentijd halfweg is en dat (over drie weken) het Paasfeest in aantocht is.

De term 'Laetare' is ontleend aan het eerste woord van het Gregoriaans gezang voor de mis van deze dag.

Vanaf de negende eeuw had deze zondag een feestelijk karakter. Net zoals op de derde zondag van de Advent (Gaudete) mag op deze dag roze (= een mengsel van paars en wit) in plaats van paars als liturgische kleur gebruikt worden.

Op deze dag wijdt de paus ook de 'Gouden Roos' (een hoge kerkelijke onderscheiding). Hij wordt aangeboden aan personen, colleges, steden of landen.

In de Franse hoofdstad Parijs vindt op deze zondag het Carnaval van Parijs (Feest der Wasvrouwen) plaats. Mensen verkleden zich in speciaal gemaakte kostuums en er wordt op carnavaleske wijze feest gevierd (inclusief een optocht door de straten).

In Engeland wordt op deze dag Moederdag (Mothering Sunday) gevierd en in Luxemburg vindt Bretzelsonndeg plaats.