Magha Puja
Religie: Boeddhisme
Boeddhisme Magha Puja is een van de drie voornaamste gedenkdagen in het boeddhisme. Het gedenkt een spontane samenkomst van 1250 Arahant-discipelen van de Boeddha. Meestal op de dag van volle maan in februari.

Deze 1250 volledig verlichte monniken besloten ieder op eigen initiatief, zonder een afspraak hierover gemaakt te hebben, om de Boeddha op de volle maan van de maand Magha een bezoek te brengen.

Magha is een van de maanden in de hindoe maankalender. Puja is Pali voor 'het betuigen van respect'.

Magha Puja is gericht op de gedenking van de Sangha, de discipelen van de Boeddha die een graad van verlichting behaald hebben.

Op Magha Puja zijn er vaak speciale Dhamma-toespraken, en komen de boeddhistische leken in groten getale naar de boeddhistische tempels om naar deze toespraken te luisteren en om giften te geven voor de fysieke ondersteuning van de boeddhistische monniken die in deze tempels verblijven.

Magha Puja is in veel boeddhistische landen een feestdag, waarop niet gewerkt wordt. In Cambodja is deze dag bekend als 'Meaka Bochea' en een officiële feestdag (vrije dag). Zie ook: Navam Poya (Sri Lanka).

Een feestdag in Cambodja, Laos, Myanmar, Thailand.