Martelaarschap Fatima
Land / gebied: Iran (Sjiieten)
Religie: Islam (Sjiisme)
IranIslam Jaarlijks op 3 Jumada 'l-Akhira. Fatima was de vierde en jongste dochter van de profeet Mohammed. Ze overleed op 28-jarig leeftijd op 03-06-11 van de islamitische jaartelling dat gelijk staat aan 26-08-632 van de westerse jaartelling.

Martelaarschap FatimaZij is het enige kind van de profeet Mohammed dat een volwassen leeftijd heeft bereikt. Ze trouwde met imam Ali en heeft als enige voor directe nakomelingen van de profeet gezorgd: de imams Hassan en Hoessein.

De sjiieten, en dan met name de twaalvers binnen deze religie, vereren Fatima in het bijzonder. Zij wordt samen met Mohammed en de twaalf imams tot de veertien onfeilbaren gerekend. Door moslims wordt zij gezien als een voorbeeldvrouw: zij heeft haar vader, de profeet Mohammed en haar man Ali in alle moeilijke periodes bijgestaan.

Een feestdag in Iran.