Mesk'el
Religie: Christendom (Koptisch Orthodoxe Kerk)
Christendom 17 Meskerem. Ethiopische en Eritrese christenen vieren jaarlijks op 27 (soms 28) september Mesk'el (ook: Meskel, Meskal of Mesqel). Dit feest is analoog met de Heilige Kruisverheffing in de Orthodoxe, Katholieke en Protestantse Kerken wat op 14 september wordt gevierd.

Volgens de legende vond Helena, de moeder van de Romeinse keizer Constantijn de Grote, tijdens een pelgrimage naar Jeruzalem het kruis waaraan Jezus stierf. Ze liet een kerk bouwen op de vindplaats. Toen de Perzen in 614 n. Chr. Jeruzalem veroverden, namen zij het kruis mee. Met Mesk'el herdenken de koptische christenen hoe de Griekse koning Heraklius in 628 het kruis weer heroverde.

Mesk'el is in het Ge'ez (Ethiopisch) het woord voor 'kruis'. In schrikkeljaren wordt Mesk'el op 28 september gevierd.

Een feestdag in Eritrea, Ethiopië.