Mitrovdan (Orthodox Sint Demetrius)
Land / gebied: Bosnië en Herzegovina
Soort: Heiligendag
Religie: Christendom (Orthodox Christendom)
Bosnië en HerzegovinaChristendom Mitrovdan is een feestdag op 8 november gewijd aan Demetrius (ook: Dimitri) van Thessaloniki, een soldatenheilige in de Oosters-orthodoxe Kerken.

Demetrius van ThessalonikiOp de vooravond van Mitrovdan moet iedereen thuis zijn, want wie niet thuis is zal het hele jaar door in een ander huis verblijven. Het is gebruikelijk dat werkgevers tijdens Mitrovdan vrij geven en een nieuw contract aanbieden aan degene van wie het contract is verlopen.

De heilige Demetrius van Thessaloniki behoorde tot een christelijke familie en werd rond 280 na Chr. geboren. Net als zijn vader was hij officier in het Romeinse leger. Hij wordt vaak afgebeeld op een rood paard terwijl hij de gladiator Lyaeos neersteekt. Volgens de legende was deze Lyaeos een christenvervolger. Demetrius zelf stierf de marteldood tijdens de christenvervolgingen onder keizer Diocletianus waarschijnlijk in 303. In de oosterse kerk wordt hij - na Sint Joris - beschouwd als de grootste soldatenheilige.

Een feestdag in Bosnië en Herzegovina.