Nationale Bokbierdag
Land / gebied: Nederland (Zutphen)
Nederland Nationale BokbierdagDe 'Nationale Bokbierdag' in Zutphen is een dag die in het teken staat van het uitkomen van het nieuwe bokbier. Veel brouwerijen, groot en klein, presenteren op deze dag hun nieuwe bokbier aan het publiek.

Er wordt een bokbiermarkt en een (nostalgische) optocht georganiseerd. Ook zijn er bierwagens (bierkarren) van bekende Nederlandse biermerken aanwezig. De 'Nationale Bokbierdag' is een gratis evenement dat jaarlijks tienduizenden bezoekers trekt.

Nationale BokbierdagIn het najaar van 1996 werd de eerste 'Nationale Bokbierdag' gehouden. Met een speciale koeriersdienst onder politie-escorte werd onder toeziend oog van televisiecamera's het eerste vaatje bokbier rechtstreeks vanuit de brouwerij afgeleverd bij café "De Korenbeurs" in Zutphen. Rond deze gebeurtenis werden diverse activiteiten gehouden, zoals een vermakelijke kelnerrace.

De jaren daarna is de 'Nationale Bokbierdag' in Zutphen uitgegroeid tot een festijn dat tienduizenden bezoekers trekt. Vooral de optocht met de oude bierkarren met schitterend opgetuigde paarden ervoor is telkens weer genieten geblazen voor jong en oud.

Nationale BokbierdagDe 'Nationale Bokbierdag' is een begrip bij bierliefhebbers uit heel Nederland en geniet zelfs tot ver over onze landsgrenzen bekendheid. Bezoekersaantallen van ver boven de 100.000 zijn de laatste jaren gemeengoed geworden.

Andere dagen waarop bier centraal staat:
  • Internationale Dag van het Bier