Naadam (Nationale Dagen)
Land / gebied: Mongolië
Soort: Nationale feestdag, Traditioneel
Mongolië Naadam (Наадам, spel of wedstrijd) is het nationale festival van Mongolië. Iedereen is vrij van 11 tot en met 15 juli. In het hele land worden spelen georganiseerd o.a. paardenrennen, boogschieten en Mongools worstelen.

Het festival wordt ook wel het "Eriin Gurvan Naadam" genoemd, dat "de drie mannelijke spelen" betekent. De spelen zijn Mongools worstelen, paardenraces en boogschieten. Vrouwen doen tegenwoordig ook mee met het boogschieten en paardenraces. Tijdens de Naadam komen families van her en der tezamen en wordt vaak traditionele kleding gedragen.

In tegenstelling tot de westerse paardenraces, van ongeveer twee kilometer, zijn de Mongoolse paardenraces tijdens de Naadam vijftien tot dertig kilometer en zijn de jockeys die de paarden berijden kinderen van vijf tot twaalf jaar oud. Hier is het vooral het paard dat geëerd wordt na een overwinning. Zij worden gezegend door hen met een beetje paardenmelk of arak (licht alcoholische, gefermenteerde paardenmelk) te besprenkelen. De worstelaars maken na een overwinning een klein rondedansje met gespreide armen, als de vlucht van een adelaar.

Het belangrijkste Naadam-festival vindt plaats in de hoofdstad Ulaanbaatar, maar ook andere plaatsen door het hele land hebben kleinere Naadam-vieringen. Ook in Binnen-Mongolië in China wordt het festival gevierd. Oorspronkelijk was het een religieus festival, maar nu herdenkt het de revolutie in 1921 toen Mongolië zichzelf onafhankelijk verklaarde. Voor de jonge mannen vormt het feest veelal een aanleiding om grote hoeveelheden arak te drinken.

Het festival is al eeuwen oud, maar herdenkt tegenwoordig vooral de revolutie van 1921 toen Mongolië zichzelf onafhankelijk verklaarde. Het wordt ook gevierd in de Mongoolse regio in China.

Sinds 2009 wordt op 10 juli de Dag van de Vlag gevierd.

Een feestdag in Mongolië.