Nationale Feestdag
Land / gebied: België
Soort: Nationale feestdag, Constitutioneel
België Op 21 juli 1831 legde Leopold I, de eerste Koning der Belgen, de eed af op de Belgische grondwet. Deze dag geldt sedertdien als nationale feestdag.

Op deze dag wordt de onafhankelijkheid van de staat gevierd. Er vinden in veel steden in België optochten en defilés plaats. Het grootste evenement op die dag is de militaire parade in het Parc de Bruxelles, dat wordt afgesloten met een enorm vuurwerk. Op diverse andere locatie's zijn er natuurlijk ook vuurwerken te zien.

Op 21 juli worden er in Brussel ter gelegenheid van de Nationale Feestdag allerhande feestelijke activiteiten georganiseerd, vooral in en rond het Warandepark, op de Zavel en op het Poelaertplein. Ook wordt op die dag het Federale Parlement geopend voor het grote publiek. 's Avonds worden de feestelijkheden traditioneel afgesloten met vuurwerk.

In 2013 vond op deze dag de troonsafstand plaats van koning Albert II van België, gevolgd door de inhuldiging van Filip van België als zevende Koning der Belgen.

Een feestdag in België, Europese Unie.