Nationale Feestdag
Land / gebied: Gibraltar
Gibraltar Op 10 september 1967 werd in Gibraltar het eerste referendum gehouden m.b.t. zelfbestuur van de rotsstaat, waarin het volk zich uitsprak tegen annexatie door Spanje.

Nationale FeestdagDe uitslag was overweldigend: slechts 44 mensen waren voor annexatie door Spanje. Gibraltar bleef dus onderdeel uitmaken van Groot-Brittannië en behield zijn zelfbestuur. Als reactie sloot Spanje zijn grenzen en verbrak alle betrekkingen.

Het is voor vele inwoners een feestdag waarop ze zich kleden in rood en wit (de nationale kleuren van Gibraltar). Door de overheid worden ook 30.000 rode en witte balonnen opgelaten, die het volk vertegenwoordigen.

Gibraltar is een rots en een overzees gebiedsdeel van het Verenigd Koninkrijk. De stad in het uiterste zuiden van Spanje ligt aan de Straat van Gibraltar.

Een feestdag in Gibraltar.