Chaitra Navratri
Land / gebied: Wereld (Hindoes)
Soort: Vasten
Religie: Hindoeïsme
Hindoeïsme Chaitra NavratriNavratri (eerste periode). 1-9 Sukla Chaitra. Navratri (ook: Navaratri of Navaratra) vindt jaarlijks in maart / april plaats. Op de eerste dag van lichte helft van de maand Chaitra begint de vier maanden durende vastenperiode, die tot de tweede Navratri (de eerste dag van de lichte helft van de maand Asvina in september / oktober) zal duren.

De festiviteiten duren negen dagen en nachten en richten zich voornamelijk op de verering van de godin Durga ('ongenaakbare'), één van de negen namen of verschijningsvormen van Parvati, het vrouwelijke aspect dan wel de echtgenote van de god Shiva.

Het woord 'Navratri' is samengesteld uit twee woorden: 'Nava' (negen) en 'Ratri' (nachten). Letterlijk betekent Navratri '9 nachten'. Op een van deze negen dagen houdt de vrome hindoe - veelal in huiselijke kring - een offerdienst, waarbij de negen manifestaties (verschijningsvormen) van de vrouw van Shiva worden vereerd. Elke nacht eert een ander kant van de universele moeder:

nacht een: Shree Sjailputri
nacht twee: Shree Brahmacharini