North Sea Jazz Festival
Land / gebied: Nederland (Rotterdam)
Soort: Festival
Nederland Het North Sea Jazz Festival is een jaarlijks muziekfestival dat in het tweede weekend van juli wordt georganiseerd. Tot en met 2005 vond het festival plaats in het World Forum Convention Center in Den Haag; vanaf 2006 wordt het gehouden in Ahoy te Rotterdam.

Het driedaagse festival werd opgericht door Paul Acket, zakenman en jazzliefhebber, die een vermogen had vergaard in de zestiger jaren met muziekbladen. Toen Acket zijn bedrijf in 1975 verkocht was hij in staat het North Sea Jazz Festival te ontwikkelen en sponsoren. Acket wilde graag een diversiteit aan jazzstijlen presenteren aan het publiek, van Amerikaanse jazz tot Europese avant-garde. In 1976 vond de eerste editie van het festival plaats in Den Haag: zes podia, 30 uur muziek en 300 musici trokken meer dan 9000 bezoekers. Allerlei jazzgrootheden traden op, waaronder Sarah Vaughan, Count Basie, Dizzy Gillespie, Miles Davis en Stan Getz, aangevuld met de gehele Nederlandse avant-garde. Sinds het overlijden van Paul Acket in 1992 is de organisatie in handen van concertpromotor Mojo.

Sinds 1985 worden de Bird Awards op het North Sea Jazz Festival uitgereikt. De award wordt uitgereikt aan een artiest die meer aandacht verdient voor zijn of haar uitzonderlijke muzikantschap. In 2006 is de naam veranderd in de Paul Acket Award om een blijvend hommage aan zijn oprichter en geestesvader te brengen.

Het festival is sinds de oprichting uitgegroeid tot een omvang van: vijftien podia, 1200 artiesten en meer dan 23.000 bezoekers per dag. Naast optredens van bekende namen als Nat Adderley, Erykah Badu, Paul Anka, Steve Coleman, Miles Davis, Candy Dulfer, Ibrahim Ferrer, Ella Fitzgerald, Alicia Keys, Lionel Hampton, Al Jarreau, B.B. King, Wynton Marsalis, Trijntje Oosterhuis, Jamiroquai en The Zawinul Syndicate biedt het North Sea Jazz Festival ook nieuw talent een podium om door te breken. Enkele namen van artiesten die op het North Sea Jazz Festival voor het eerst werden geïntroduceerd aan het Europese publiek zijn: Shirley Horn, Tania Maria, Roy Hargrove en Rachelle Ferrell.

Vanaf editie 2006 wordt het North Sea Jazz Festival gehouden op een nieuwe locatie, Ahoy Rotterdam. Dit omdat de organisatie van mening was dat het World Forum Convention Center, na de afbraak van meer dan de helft van het complex, niet voldoende plaats meer bood om het festival te huisvesten. Tevens was de relatie met de verhuurder van het complex ernstig verslechterd. Den Haag is begin 2002 bij de verkoop van het Congres Centrum aan ontwikkelaar TCN Property Projects met de sloop van de Statenhal akkoord gegaan. Men ging ervan uit dat voor North Sea een oplossing zou worden gevonden. Iets wat uiteindelijk niet gebeurde; Volgens sommigen wegens een te lankmoedige houding van het gemeentebestuur van Den Haag. De opzet in Ahoy is een stuk ruimer dan op de oude locatie wat zorgt voor een veel betere doorstroming van het publiek tussen de diverse concertzalen.

In 2011 vonden voor het eerst nachtconcerten plaats. Prince speelde toen drie avonden op rij. In 2012 gaf Lenny Kravitz een speciaal nachtconcert.

In 2013 is de samenwerking tussen Rotterdam en North Sea Jazz met vijf jaar verlengd. Als onderdeel van dit partnerschap draagt het festival nu officieel de naam Port of Rotterdam North Sea Jazz Festival.

Naast de editie in Nederland vindt er sinds 2010 ook een North Sea Jazz Festival plaats op Curaçao. Ook opende North Sea Jazz in mei 2012 haar eigen club op het Westergasfabriek-terrein in Amsterdam, de North Sea Jazz Club.

Een festival in Nederland.