Nuestra Señora de Guadalupe
Land / gebied: Mexico
Mexico Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe (Nuestra Señora de Guadalupe) is de beschermheilige van Mexico, en sinds 1945 van heel Latijns-Amerika. Wereldwijd wordt de 'Dag van de Maagd van Guadalupe' jaarlijks op 12 december gevierd. In Mexico zijn op deze dag banken en overheidsinstellingen gesloten (Día del Empleado Bancario).

Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe zou als Mariaverschijning op 9 december 1531 door de heilige Juan Diego Cuauhtlatoatzin aanschouwd zijn. Juan Diego was een bekeerde Azteek. Maria zou hem in het Nahuatl verteld hebben om een kerk te bouwen op de plaats waar ze tot hem sprak (op de berg Tepeyacac, in het huidige district Gustavo A. Madero). De bisschop van Mexico geloofde Juan Diego niet, en zei hem dat Maria eerst maar eens een wonder moest laten zien. Juan Diego vond toen, in de winter, rozen op de berg Tepeyacac. Hij plukte de rozen en droeg ze in zijn mantel naar het paleis van de bisschop. Toen hij daar zijn mantel opende was een afbeelding van Maria te zien.

De mantel, die bekend staat als de "tilma," wordt bewaard in de Basiliek van Guadalupe in Mexico-stad.

In de loop der eeuwen is de Maagd van Guadalupe uitgegroeid tot een nationaal symbool. In 1737 werd ze patroonheilige van Mexico-stad en in 1895 van het land. Sinds 1945 is ze zelfs beschermvrouwe van heel Latijns-Amerika. Gedurende de geschiedenis van Mexico is ze het symbool geweest voor onafhankelijkheidsstrijders en voorvechters van meer rechten voor de oorspronkelijke bevolking - Juan Diego was immers indiaan. Onder anderen Miguel Hidalgo droeg Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe op zijn banier, maar zelfs de hedendaagse socialistische Zapatistas gebruiken haar als symbool. Hetzelfde geldt voor de aanhangers van de linkse bevrijdingstheologie.

De heiligverklaring van Juan Diego vond plaats in 2002. Veel Mexicaanse katholieken waren erg blij met de eerste canonisatie van een indiaan. Er was echter ook kritiek; volgens sommige historici zou Juan Diego namelijk nooit hebben bestaan.

Een feestdag in Mexico.