Onafhankelijkheidsdag Kenia
Land / gebied: Kenia
Soort: Nationale feestdag
Kenia Jamhuri Day / National Day. Op 12 december 1963 wordt Kenia onafhankelijk van Groot-Brittannië. Jomo Kenyatta is de eerste president.

Kenia, vroeger bekend als Brits Oost Afrika, werd in 1895 verklaard tot Brits protectoraat onder andere om op deze manier een route richting Uganda veilig te stellen. Steeds meer blanke boeren vestigden zich in Kenia waar zij succesvol thee en koffie, bestemd voor export, verbouwden. De Kenianen werkzaam in de agrarische sector konden echter niet in hun eigen onderhoud voorzien en door middel van politieke activiteiten, o.a. het oprichten van de Kenya African Union (KAU) in 1944, werd aandacht gevraagd voor de scheve verhoudingen tussen de blanke boeren en de Keniaanse bevolking. Het wordt algemeen aanvaard dat de ontevredenheid onder de Kenianen en het feit dat zij zich politiek organiseerden uiteindelijk leidde tot een hevige terroristische strijd van 1952 tot 1956, uitgevoerd door een geheim genootschap bekend onder de naam MauMau. De noodtoestand werd afgekondigd en alle politieke activiteiten verboden tot 1955. Jomo Kenyatta, president van de KAU, werd gevangen genomen op grond van vermeende betrokkenheid bij de MauMau beweging. Vanaf 1957 werden er steeds meer Afrikanen toegelaten tot de wetgevende raad en vanaf 1960 werden er wederom politieke partijen toegestaan waarna de Kenya African National Union (KANU) werd opgericht.OnafhankelijkheidsdagMet de verkiezingen in 1961 won KANU de meerderheid van de stemmen maar weigerde een regering te vormen totdat Kenyatta vrij zou worden gelaten. Daarop werd er een coalitieregering gevormd met KADU (Kenya African Democratic Union), onder leiding van Ronald Ngala. Kenyatta werd na zijn vrijlating benoemd tot president van KANU en na de onafhankelijkheid gekozen tot president van de nieuwe republiek.

Na de dood van Kenyatta in augustus 1978 werd het presidentschap overgedragen aan de vice-president, Daniel arap Moi. In 1982 werd Kenia constitutioneel een eenpartijstaat. Alhoewel Moi hervormingen probeerde door te voeren, o.a. ter bestrijding van corruptie en de schending van de mensenrechten, was er sprake van politieke onrust in het land. In 1982 deed de Keniaanse luchtmacht een poging tot een staatsgreep, maar deze werd door het leger de kop ingedrukt. Daarna probeerde Moi zich flexibeler op te stellen ten aanzien van de oppositiepartijen, maar voerde tegelijkertijd ook een strenge politieke controle uit. In 1991 werd een meerpartijensysteem ingevoerd. Enkele oppositiepartijen zijn de Union of Nationalists to Liberate Kenya (Mwakenya), het Forum for the Restoration of Democracy (FORD), welke zich later splitste in FORD-Asili en FORD-Kenya, de National Democratic Party (NDP) en Safina. De belangrijkste oppositiepartijen verenigden zich in het United National Democratic Front, maar verschillende belangen hielden de partij intern verdeeld. In december 1997 is Moi voor de vijfde en laatste keer tot president gekozen. KANU bleek wederom het meest succesvol bij de parlementaire verkiezingen, ofschoon met de kleinste meerderheid sinds de onafhankelijkheid.

Bij de in december 2002 gehouden presidents- en parlementsverkiezingen volgde een volledige wisseling van de macht. Deze verkiezingen werden wereldwijd als een voorbeeld van democratische volwassenheid gezien.

Na 24 jaar als president gefungeerd te hebben, verloor Moi en zijn partij KANU voor het eerst de verkiezingen. Mwai Kibaki won met zijn coalitie van oppositiepartijen, onder de noemer van de National Rainbow Coalition (NARC), overweldigend de beide verkiezingen.

Kibaki, die eind december 2002 als president werd geïnstalleerd, versloeg in de verkiezingen Uhuru Kenyatta, de protégé van Moi en zoon van de eerste president van Kenia, Jomo Kenyatta.

De nieuwe president en regering erven van de vorige regering onder Moi een land dat gekenmerkt wordt door mismanagement en sociaal-economische mislukkingen. De Kenianen hoopten veranderingen te zien die zouden leiden tot een toename van welvaart en welzijn. Om hierin succesvol te zijn zou de regering het hoofd moeten bieden aan armoede, werkeloosheid, criminaliteit, corruptie en slecht gevoerd beleid en bestuur. De regering heeft echter enkele grote nederlagen achter elkaar gekend met de negatieve uitkomst van het referendum over de herziening van de grondwet en vervolgens door de grote corruptie schandalen die bekend werden in januari 2006. Na de ‘nee’ van het referendum ontsloeg Kibaki het gehele kabinet. Er was echter geen opvolging, waardoor sommige sleutelministers opnieuw aantraden. Na 5 maanden van reces herstartte het Keniaanse parlement in maart 2006. Daarnaast werd er in januari 2006 een groot corruptie schandaal in een rapport van John Githongo gepresenteerd, waarin werd geïmpliceerd dat enkele ministers betrokken waren bij corruptie bij staatscontracten

Een feestdag in Kenia.